پخش زنده
امروز: -
قنات ابراهیم آباد یکی از قناتهای کهن ایران و استان مرکزی است که بصورت یک رشته طولانی شرقی- غربی بطول یازده کیلومتر از کوههای هفتاد قله سرچشمه گرفته و تاداخل آبادی ابراهیم آباد ادامه می یابد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز اراک؛ قنات ابراهیم آباد دردوبافت مارنی (شولاتی) و کنگلومرائی یا به قول اهالی سرSER ایجاد شده و با شیب ملایمی از مبدا یا "سرزا" به مظهرمی رسد. اولین چاه قنات که مادرچاه آن شناخته شده و از کوههای هفتادقله سرچشمه می گیرد.
این قنات شامل رشته اصلی و دورشته فرعی است که درمحل ، رشته "رونا"و"قوشد"خوانده میشود.شاخه اصلی دارای 311 رشته ، رونا دارای 15 ورشته قوشد دارای 22 حلقه چاه میباشد.
این قنات درحدود 100 هکتار از اراضی روستای ابراهیم آبادرابصورت دوره ای مشروب میسازد. قنات ابراهیم آبادکه با دانش بومیان و شناخت آنها ازفناوری ایرانی شکل قنات گرفته نقش مهمی درتأمین آب موردنیاز کشاورزی و حتی شرب اهالی روستای کهن ابراهیم آباد از زمان شکل گیری تا به امروزداشته و جاری و زنده بعنوان یک عنصرتاریخی باارزش به حیات خود ادامه داده است.
قنات ابراهیم آباد به عنوان یکی از یازده قنات ثبت یونسکو سازه آبی بی بدیلی است که به طول تقریبی یازده کیلومتر از مادر چاه تا محضر موجب شکل گیری سکونتگاهی روستایی با عناصر وابسته از جمله آْب انبار ، حمام ها و همچنین یک نظام تقسیم آب بسیار منحصربه فرد موید پایداری و آینده نگری نزد نیاکان ماست این درحالیست که امروز موضوع مدیریت آب به یکی از اساسی ترین بحرانهای فراملی در کشورهای منطقه تبدیل شده و این شاهکار معماری ایران در طول سالیان متمادی به عنوان شریان اصلی حیات جامعه بشری با گذشت نقش تعیین کننده خود را نه تنها ازدست نداده بلکه افقهای جدیدی را پیش روی مهندسین، جامعه شناسان و...قرارداده است.
برنامه اصلی پایگاه قنات ابراهیم آباد معرفی هرچه بیشتر این شاهکار معماری و عناصر پیرامون آن از قبیل راه قدیمی شده کاشان به همدان منطقه حفاظت قله ، کاروانسراها ، بناها و محوطه های تاریخی شناسایی شده و درک بیشتر از تمدن کهن ایران در منطقه عراق عجم خواهد بود .
این اثر تاریخی – فرهنگی در سال 1393با شماره 31150 به ثبت ملی رسید وبا تلاش وپیگیری اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی وگردشگری استان مرکزی درتیر ماه 1395 درفهرست آثارجهانی به ثبت رسیده است .